تومان
فارسی
جستجو
خبرخوان

نوشته های بلاگ  "2021"  از "خرداد"

پرشر سوئیچ
پرشر سوئیچ چیست؟ پرشر سوئیچ یا سوئیچ فشار نوعی سوئیچ برای کنترل میزان فشار می باشد. در صورت رسیدن فشار به یک میزان مشخص، پرشر سوئیچ سیستم را قطع یا وصل کند تا از آسیب رسیدن به تجهیزات سیستم به خصوص کمپرسور جلوگیری شود.
 کنترلر
کنترلر

کنترلر چیست؟

کنترلر controller که به آن کنترل کننده نیز می گویند، مغز متفکر یک  پردازش صنعتی است. کنترلر برای کنترل سیستم ها و دستگاه های مختلف در فرایندهای صنعتی کاربرد دارد. کنترلر عامل ارتباطی شما با دستگاه های مورد نظرتان می باشد و به کمک آن می توانید با دستگاه خود سخن بگویید. کنترلر تمامی فرمان های مورد نظر کاربر را اعمال می کند تا فرایند مطابق با روند استاندارد خود پیش برود و در نهایت پاسخ مطلوب حاصل شود. برای رفتن پاسخ مطلوب در پروسه‌های صنعتی به کنترل‌کننده نیاز است تا پاسخ‌ مطلوب به لحاظ ویژگی‌های گذرا یا ماندگار  بدست آید. انتخاب و برنامه‌ریزی یک کنترلر مناسب از مهم‌ترین مراحل یک پروسه صنعتی است. انتخاب کنترلر با توجه به درجه اهمیت پاسخ گذرا یا ماندگار و یا هردو و همچنین ملاحظات اقتصادی ویژه صورت می‌پذیرد.

 

نقش کنترلر در محاسبات

کنترلر دستگاه سخت افزاری یا یک نرم افزار است که جریان داده ها را بین دو نهاد مدیریت یا هدایت می کند. کنترلر در محاسبات می تواند کارت، میکروچیپ یا دستگاه های سخت افزاری جداگانه برای کنترل دستگاه جانبی باشند. کنترل کننده را می توان به عنوان چیزی یا شخصی تصور کرد که بین دو سیستم واسط است و ارتباطات بین آنها را مدیریت می کند. کنترلر می تواند کارت توسعه، یک دستگاه مستقل یا یک تراشه مانند میکروکنترلر باشد که با دستگاه های جانبی ارتباط دارد. کنترل کننده ممکن است ارتباطی بین دو بخش یک رایانه را کنترل کند و  یا مدیریت عملکرد و ارتباط یک دستگاه خارجی با رایانه اصلی را کنترل کند. 

نقش کنترلر در رایانه ها

کنترلر در رایانه های اصلی معمولاً یا یک دستگاه مجزا است که به یک کانال متصل شده یا در محیط جانبی یکپارچه شده است. کنترلر در رایانه های رومیزی  ممکن است یک صفحه پلاگین، یک مدار مجتمع بر روی مادربرد یا یک دستگاه خارجی باشد. کنترلر ها می توانند در دو طرف bus رایانه ای باشند. کنترلر در طرف Host به عنوان کنترل کننده host یا (در زمینه های ذخیره سازی) یک آداپتور host bus گفته می شود.

کنترلر در سیستم CNC

کنترلر در دستگاه‌های سی ان سی، نقشی مهم و اساسی را ایفا می‌کند.  سیستم‌های CNC دارای مدل و عملکرد‌های متفاوتی می‌باشند. سیستم‌های CNC به‌طور معمول شامل توابع اولیه و توابع انتخابی می‌باشند. تابع اولیه یک تابع اساسی از سیستم‌های کنترل CNC است. توابع انتخابی یک تابع برای کاربران با توجه به ویژگی‌ها و استفاده از دستگاه است. سیستم‌های CNC به طور عمده منعکس‌کننده‌‌ی جی‌کدها (G Codes)  می‌باشند. وجود کنترلر به عنوان مغز دستگاه، باعث شده که برای خرید یک دستگاه سی ان سی، به کنترلر آن توجه ویژه‌ای شود و مشخصات فنی و ارتباطی دستگاه را با نام و مدل کنترلر آن شناسایی می‌کنند. 

انواع کنترلر در صنعت

کنترلر کامپیوتری (Pc Based):

کنترلر‌های کامپیوتری قابلیت  پردازش در کامپیوتر را دارا می باشند. این کنترلر‌ها با نام نرم‌افزار‌شان شناخته می‌شوند؛ در این نوع کنترلر در صورت قطع ارتباط کنترلر با کامپیوتر، کار متوقف می‌شود؛ سرعت خروجی در این کنترلرها بسیار کم بوده و تابع سرعت کامپیوتر می‌باشند. این نرم‌افزارها با مشکل تعداد ورودی و خروجی‌ها جهت میکروسوئیچ‌ها، امرجنسی (Emergency) و غیره، روبرو هستند. برای استفاده از این کنترلر‌ها از بورد واسط الکترونیکی نیز استفاده می‌کنند. این بورد در حقیقت نوعی افزایش‌دهنده‌ی تعداد ورودی و خروجی‌ها و همچنین نوعی بافر جهت کمک به تسریع و یکنواختی انتقال دیتا می‌باشد.

کنترلر نیمه‌کامپیوتری (Semi Pc Based):

کنترلر‌ نیمه کامپیوتری از بورد‌های الکترونیکی طراحی شده استفاده می‌کنند. در این کنترلر‌ها عموماً از میکرو‌ها به عنوان پردازشگر بین ورودی و خروجی‌ها و همچنین درگاه‌های سروو موتور و استپ موتورها استفاده می‌شود. در این نوع کنترلر عمده‌ی پردازش توسط برد صورت می‌گیرد. این کنترلر‌ها عموما توسط پورت‌های usb و یا سریال پورت به کامپیوتر وصل بوده و در حین عملکرد دستگاه این اتصال نباید قطع شود به دلیل اینکه پاره‌ای از محاسبات داخل کامپیوتر انجام می‌شود. ورودی و خروجی‌ها مانند میکروسوئیچ‌های محورها، امرجنسی و … در کنترلر بررسی می‌شود. سرعت این کنترلر‌ها بالا‌تر از مدل‌های قبلی می‌باشد و قیمتشان به مراتب بالاتر است.

کنترلر بدون نیاز به کامپیوتر (Stand alone):

این دسته از کنترلر‌ها که جزء قدرتمندترین کنترلر‌ها محسوب می‌شوند، دارای پردازشگر داخلی هستند و با کامپیوتر ارتباط مستقیم ندارند. اکثر توابع در این کنترلرها به صورت سخت‌افزاری ایجاد شده‌اند؛ لذا دارای سرعت بسیار بالایی می‌باشند. ساختار داخلی این کنترلرها PLC می‌باشد

امروزه بیشتر دستگاه‌های CNC دارای کنترل pc based  می‌باشند و از فرمت استاندار صنعتی ISO G-Code و یا HPGL استفاده می‌کنند. سرعت پردازش داده‌ها نیز یک عامل بسیار مهم، به ویژه برای سرعت یا حجم محصول بالا و یا کار پیچیده‌ی سه‌بعدی است که در آن به طور معمول فایل‌های toolpath حجیم استفاده می‌شود. همچنین، دستگاه‌های جدید دارای پورت‌های یو‌اس‌بی (USB) برای گرفتن G-codeها بوده و اغلب دارای صفحه‌ای لمسی هستند.

کنترلر در ابزار دقیق

کنترلر یا کنترل‌کننده‌ها مغز متفکر سیستم‌های کنترلی می‌باشند. خروجی‌ها یا سیگنال‌های اندازه‌گیری توسط ترانسمیتر به کنترلر، انتقال می‌یابند تا کنترلر به کمک این اطلاعات و براساس تابعی که برای آن تعریف شده‌است، تصمیمات لازم برای عکس‌العمل مورد نیاز را بگیرد.  انواع کنترلر برای کنترل کمیت های فیزیکی نظیر دما و رطوبت، فشار و کنترل گازها کاربرد دارند. کنترلر دما، کنترلر دما و رطوبت و کنترلر گازی از پرکاربردترین کنترلرهای موجود در بازار هستند. کنترل‌کننده با مقایسه سیگنال اندازه‌گیری با مقدار مطلوب و انجام محاسبات لازم، مقادیر متغیرهای تنظیم شونده را تعیین می‌کند. ;ورودی کنترل‌کننده سنسورها و ترانسمیترها وغیره.. و خروجی کنترل‌کننده‌ها کنترل ولوها و موتورها و غیره می‌باشد.

کنترلر دما

کنترلر دما برای روشن و خاموش کردن خودکار وسیله گرم کننده یا سرد کننده استفاده می شود. حالت سرد یا گرم به کمک میکروسوئیچ های تعبیه شده بر روی برد انتخاب می شود. با دستگاه کنترل کننده دما می توانید دمای آبسرد کن، دستگاه جوجه کشی، گلخانه و غیره را کنترل کنید. 

کنترلر دما و رطوبت 

کنترل دما و رطوبت به راحتی میتواند دما رطوبت محیط خود را کنترل نمایید. کنترلر دما و رطوبت از طریق خروجی های تعبیه شده پروسه کنترل دما و رطوبت که توسط کاربر تنظیم شده را اجرا می نماید. در این سیستم خروجی هیتر را میتوانید به کولر تبدیل کرده و به جای هیتر در خروجی از کولر استفاذه نمایید. کنترلر رطوبت و دما در سخت افزار خود آلارمی دارد تا در صورت بروز هر گونه مشکل دستگاه شروع به پخش آژیر اخطار نماید و کاربر متوجه بروز مشکل شود. میزان دما و رطوبت و آخرین وضعیت خروجی های دستگاه بصورت دوره ای روی نمایشگر دستگاه نمایش داده میشود.

کنترلر گازی 

محصولات گاز سنج ثابت جهت اندازه گیری گازهای قابل اشتعال ، گاز های سمی و اکسیژن در نقاط مختلف محیط و با توجه به سیستم های فرآیندی هر نقطه از محیط و ریسک های نشت گاز در آن نقطه نصب می گردد تا با اندازه گیری و ارسال اطلاعات به سیستم کنترل مرکزی ، مانیتورینگ پیوسته جهت ارتقا سطح ایمنی محیط را موجب گردد.  کنترلر گازی از جمله تجهیزات حفظ ایمنی محیط می باشد که می تواند بطور پیوسته میزان گازهای قابل احتراق و گازهای سمی را تشخیص دهد.

دتکتور چیست

دتکتور چیست؟

دتکتور یا آشکارساز حداقل شامل یک سنسور می شود و با به کارگیری سنسورهایی نظیر سنسور دود، سنسور گاز منوکسید کربن،  سنسور گاز دی اکسید کربن، سنسور دما و ... به نشانه های حریق نظیر دود،حرارت، نور شعله، گاز مونواکسید کربن پی می برد و آلارم دیداری و یا شنیداری می دهد. دتکتور بخشی از سیستم اعلام حریق اتوماتیک می باشد که حداقل یک پدیده فیزیکی یا شیمیایی مناسب مربوط به حریق را بررسی می کند و حداقل یک سیگنال مرتبط با استاندارد ارائه می دهد. کنترل پنل می تواند تجهیزات هشدار صوتی و یا دیداری را فعال کند یا مسیرهای ورود و خروج هوا را کنترل کند. دتکتور گازی پیشرفته می‌تواند در صورت تشخیص نشتی گاز، به طور خودکار یکی از شیرها را ببندند (فرمان قطع شدن آن را بدهند) و مسیر گاز را ببندند.

انواع دتکتور

دتکتورها به 4 دسته کلی زیر تقسیم می شوند:

1-دتکتور دودی 2-دتکتور حرارتی 3-دتکتور شعله 4-دتکتور چندکاره 5-دتکتور گازی

 

1-دتکتور دودی

دتکتور دودی جهت آشکارسازی دود ناشی از حریق کاربرد دارد.دتکتور دود به اولین اثر حریق یعنی دود حساس است. دتکتور دودی از متداول ترین دتکتورها است. دتکتور دودی در مکان هایی با آلودگی متوسط کاربرد دارد و در جاهایی که خود به طور طبیعی دارای دود و رطوبت و آلودگی هستند مثل پارکینگ و آشپزخانه کارایی ندارند. به طور مثال در اتاق خواب، هتل، فروشگاه، بیمارستان، محل کار، اماکن زیارتی و کتابخانه بیشتر استفاده می شوند.

دتکتور دود نقطه ای دارای دو نوع: دتکتور دود یونیزه و دتکتور دود نوری می باشد.

دتکتور دود یونیزه: دتکتور دود یونیزه با تغییر جریان‌های بین الکترودها هنگام ورود دود به داخل اتاق، دود را تشخیص می‌دهند.

دتکتور دود نوری: دتکتور دود یونیزه با استفاده از اصل پراکندگی نور، دود را تشخیص می‌دهند. هنگامی که دود وارد محفظه می‌شود، LED کوچک در آشکار ساز به سمت گیرنده منحرف می‌شود تا آشکار ساز را فعال کند.

1-1-بیم دتکتور

بیم دتکتورها نیز انواعی از دتکتورهای دودی هستند که به نام‌های دتکتور دودی اشعه‌ای یا دتکتور فوتوالکتریک خطی نیز شناخته می‌شوند. این نوع دتکتورها در مواردی استفاده می‌شوند که قصد داشته باشیم فضایی وسیع باز و با ارتفاع زیاد را تحت پوشش سیستم اعلام حریق قرار دهیم.

 وقتی فضا به قدری وسیع باشد که استفاده از دتکتور های نقطه‌ای توجیه اقتصادی نداشته باشد دتکتورهای دودی پرتویی یا بیم دتکتور مورد استفاده قرار می‌گیرند. بیم دتکتور در دو سمت فضای مورد نظر نصب می‌شوند. یک قسمت به عنوان فرستنده فعالیت می‌کند که وظیفه‌اش فرستادن نور مادون قرمز به سمت دستگاه گیرنده است که در آن سوی سالن نصب شده است. میان نوری که از دستگاه فرستنده تابیده می‌شود و میزان نوری که گیرنده جذب می‌کند نسبت مشخصی وجود دارد یعنی همواره درصد معینی از نور منتشر شده در فضا توسط دستگاه گیرنده جذب می شود. هنگامی که این درصد (نسبت به آنچه برای سیستم تعریف و برنامه ریزی شده است) کمتر از حالت معمول باشد، نشانه وجود دود در فضا تلقی می‌شود و وضعیت به هشدار و اعلام حریق تغییر پیدا می‌کند.

2-دتکتور حرارتی

دتکتورحرارتی در دو نوع دما ثابت و وابسته به دما است.

دتکتور حرارتی وابسته به دما:

دتکتور حرارتی نوع اول به میزان به سرعت بالا رفتن گرما و تغییر دمای غیرطبیعی واکنش نشان می‌دهد و سریعترین پاسخ را در طیف گسترده‌ای از دمای محیط فراهم می‌کند. محدودیت دمای ثابت نیز در این آشکارسازها گنجانده شده است.

دتکتور حرارتی دما ثابت:

دتکتور حرارتی نوع دوم دما ثابت است که به جای واکنش برای افزایش درجه حرارت، نسبت به دمای ثابت از پیش تعیین شده واکنش نشان می‌دهد. نوع ثابت در جایی مناسب است که تغییر ناگهانی زیاد دما به عنوان مثال در اتاق‌های دیگ بخار و آشپزخانه‌ها طبیعی باشد.

3-دتکتور شعله

دتکتور شعله  در دو نوع متفاوت موجود می باشد. یک مدل دتکتور شعله برای تشخیص اشعه‌های مادون قرمز و یک مدل دیگر دتکتور شعله برای تشخیص اشعه‌های ماوراء بنفش کاربرد دارد. هر کدام از دتکتورهای شعله خصوصیات و ویژگی‌های خاص و متفاوتی دارند. دتکتورهای شعله مادون قرمز نیازی به نصب بر روی سقف ندارد و عمدتاً کاربرد و کارکرد بهتری نسبت به آشکارسازهای اشعه ماوراء بنفش دارند چرا که دود در اشعه‌های ماوراء بنفش بسیار کمتر است.

4-دتکتور چند کاره

دتکتورهای چند کاره دارای بیش از یک سنسور هستند که هر کدام به خصوصیات فیزیکی یا شیمیایی آتش سوزی پاسخ می‌دهند. هدف از ترکیب سنسورها ، افزایش عملکرد سیستم در تشخیص آتش با استفاده از دود، گرما یا گازهای CO است. دتکتور چندکاره می تواند دسته خاصی از هشدارهای کاذب را کاهش دهند.

5-دتکتور گازی

دتکتور گازی در مدل های مختلف برای تشخیص و آشکارسازی گازهای متنوع نظیر گاز مونوکسید کربن، دی اکسید کربن، متان، گازهای قابل اشتعال و گازهای سمی کاربرد دارد. دتکتورهای گازی برای تشخیص گازهای حریق در صنایع مختلف به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند. دتکتورهای گازی حاصل از حریق و آتش‌سوزی و گازهای قابل انفجار و دتکتورهای تشخیص دهنده‌ی گازهای سمی که هر یک بسته به نوع گاز در برندهای مختلف و قیمت‌های مختلف وجود دارند. دتکتورهای گازی امکان تشخیص و شناسایی گازهای سمی و قابل اشتعال را فراهم می‌کند. بطور کلی دتکتورهای گازی به دو بخش صنعتی و شهری تقسیم می‌شوند. 

دتکتور گاز مونوکسید کربن (CO)

دتکتور گاز کربن مونوکسید با تشخیص گاز CO در محیط فعال شده و آلارم می دهد. همانطور که می‌دانید سالانه افراد زیادی با مرگ خاموش از دنیا می‌روند. این مرگ خاموش به دلیل انتشار گاز مونوکسید کربن در هوا بر اثر سوختن ناقص کربن اتفاق می افتد. گاز کربن مونواکسید مانند آب بی‌رنگ و بی بو است. دتکتور گاز مونوکسید کربن در جهت هشدار انتشار این گاز خطرناک کاربرد دارد.

دتکتور گاز دی‌هیدروژن سولفید (H2S)

گاز H2S نوعی گاز سمی بدون بو و با رنگی به زلالی آب است. گاز دی هیدروژن سولفید در اثر تجزیه مواد آلی به وجود می‌آید. گاز سولفید هیدروژن به‌طور طبیعی در نفت خام، مخازن گاز طبیعی، گازهای آتشفشانی و چشمه‌های آب گرم وجود دارد. گازهیدروژن سولفید (H2S) یکی از خطرناک ترین گازهایی است که به انسان صدمه می‌زند. دتکتور هیدروژن سولفید با استفاده از سنسور H2S به طور مداوم مقادیر این گاز را در معادن و هوای محیط اطراف خود اندازه‌گیری می کند تا امنیت و جان کارگزان به طور کامل حفظ و از آتش‌سوزی جلوگیری شود.

دتکتور گاز شهری 

دتکتور گاز طبیعی در شناسایی گازهایی از قبیل گاز شهری، پروپان، گاز مایع، گاز کپسول، گاز CH4 و غیره بسیار کارآمد است. گاز طبیعی (Natural Gas) از ساده‌ترین نوع هیدروکربن متان (CH4) گرفته تا پیچیده‌ترین و سنگین‌ترین آن شامل اتان (C2H6)، پروپان (C3H8) و بوتان (C4H10) به وجود آمده است. گاز طبیعی قابلیت اشتعال و انفجار زیادی دارد. دتکتور گاز شهری یکی از ابتدایی و ضروری‌ترین انواع دتکتورهای سیستم‌های اعلام حریق می باشد.

ترانسمیتر
بازبینی متن
سنسور چیست

سنسور

Sensor
سنسور از کلمه sense در زبان انگلیسی به زبان فارسی وارد شده است و ترجمه آن حسگر می باشد. سنسورها می توانند کمیت هایی مانند دما و رطوبت، اختلاف فشار هوا و... را به کمیتهای الکتریکی پیوسته  یا غیرپیوسته تبدیل کنند. سنسورها یکی از پر کاربردترین تجهیزات در اتوماسیون صنعتی و صنایع مختلف مثل صنایع نفت و گاز، پتروشیمی ها، معادن و تجهیزات بیمارستانی و مهندسی پزشکی می باشند. 
شرکت هویار برای برطرف کردن نیازهای موجود در صنعت، با استفاده از انواع سنسور محصولاتی از قبیل ترانسمیتر، دتکتور، ترانسدیوسر، کنترلر را برای برای اندازه گیری کمیت ها برای مصارف صنعتی تولید می کند و در کشور ایران عرضه می کند و در مواردای آنها را به بازارهای جهانی و کشورهای همسایه صادر می کند. معمولا سنسور ها به تنهائی در صنعت استفاده نمی شوند و نیاز به مدارهای راه انداز دارند و بخش جدا نشدنی از دستگاه های کنترل اتوماتیک هستند. 
 در این مقاله توضیحات مختصری درباره انواع سنسور نظیر سنسور گاز، سنسور گاز نوری، سنسور گاز لیزری، سنسور سنسور الکتروشمیائی، سنسور الکتریکی، سنسور نوری، سنسور دود، سنسور دما، سنسور رطوبت، سنسور دما و رطوبت، سنسور فشار، سنسور اخلاف فشار هوا، سنسور PT، سنسور NTC و ... ارائه می شود.

سنسور گاز

سنسور گاز یا آشکارساز گاز یا دتکتور گاز دستگاه الکترونیکی هستند که انواع مختلف گازها را شناسایی  می کنند. سنسورهای گاز معمولاً برای شناسایی گازهای سمی یا انفجاری و اندازه گیری غلظت گاز استفاده می شوند. اندازه سنسورهای گاز با توجه به رنج اندازه گیری، نوع گاز، قابل حمل یا ثابت،شرایط کارکرد و توانایی سنجش آنها  متفاوت است. آنها اغلب بخشی از یک سیستم تعبیه شده بزرگتر نظیر سیستم های امنیتی هستند و به طور معمول به یک زنگ هشدار یا رابط متصل می شوند. سنسور گاز مبتنی بر اکسید فلز متداول ترین سنسور گاز است.

انواع سنسور گاز برای اندازه گیری یا سنجش گازهای گوناگون در انواع مختلف زیر ارائه می شود:

سنسور اکسیژن، سنسور دی اکسید کربن، سنسور مونوکسید کربن، سنسور کربن مونوکسید، سنسور هیدروژن سولفید، سنسور سولفید هیدروژن، سنسور متان، سنسور هیدروژن سیانید،  سنسور سیانید هیدروژن، سنسور آمونیاک، سنسور ازن، سنسور هیدروژن، سنسور فسفین، سنسور گازهای سمی، سنسور VOC، سنسور آرسین، سنسور کلر 

سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن Oxygen در صنعت کاربرد زیادی دارد. سنسور O2 برای اندازه گیری اکسیژن و سنجش گاز اکسیژن موجود در هوا و یا خروجی یک فرایند آزمایشگاهی بکار می رود. سنسور اکسیژن ماشین یکی از پر فروشترین سنسور Oxygen می باشد. .حسگر اکسیژن نسبت اکسیژن موجود در گازهای خروجی از اگزوز را اندازه‌گیری می‌کند. حسگر O2 میزان غنی یا رقیق بودن نسبت سوخت به هوای ارسال شده به موتور را اندازه‌گیری می‌کند. قیمت سنسور اکسیژن یک عنصر اساسی در موتور خودرو است. اگر چیزی باعث عدم کارآیی درست فروش سنسور اکسیژن شود، oxygen sensor می‌تواند در کل فرآیند احتراق داخلی اختلال ایجاد کند. وقتی چنین اتفاقی رخ دهد، علائم خرابی خرید سنسور اکسیژن آشکار می‌شود. خوشبختانه نشانه‌های خرابی انواع سنسور اکسیژن به‌راحتی قابل تشخیص هستند و مالک خودرو می‌تواند به سرعت مشکل را برطرف کند.

سنسور مونوکسید کربن

سنسور مونوکسید کربن برای اندازه گیری گاز مونوکسید کربن بکار می رود. سنسور کربن مونوکسید با فرمول شیمیائی CO گاز سمی و کشنده می باشد. هشدار دهنده منوکسید کربن یا آشکار ساز مونوکسید کربن یا دتکتور مونوکسید کربن یک دستگاه الکترونیکی برای تشخیص نشت گاز کربن مونوکسید جهت حفظ ایمنی محیط‌های مسکونی نسبت به نشت گاز‌ Carbon Monoxide می‌باشد. سنسور CO نسبت به گاز‌ CO و گازشهری حساس بوده و مقادیر قیمت سنسور مونوکسید کربن را اندازه می گیرد. نشت یاب گاز CO در صورت وجود این فروش سنسور مونوکسید کربن در محیط توسط هشداردهنده‌های صوتی و نوری ساکنین را از خطر آگاه می سازد. دستگاه آشکار ساز مونوکسید کربن دارای نمایشگر دیجیتالی جهت نمایش نسبت انواع سنسور مونو کسید کربن موجود درهوا، امکان تنظیم حساسیت (برای کار در محیط‌های گوناگون، با توجه به سطوح متفاوت آلودگی هوا در شهرها) و مجهز به خروجی رله جهت روشن نمودن دستگاه‌های تهویه (مانند هواکش)، قطع نمودن شیر برقی گاز و … می‌باشد. ترانسمیتر مونوکسید کربن دارای خروجی استاندارد مدباس و ولتاژ و جریان می باشد و برای نشت یابی و مسمومیت در گلخانه و پارکینگ کاربرد دارد. در اتوماسیون پارکینگ باید دود و گاز مونوکسید کربن کنترل شود. سنسور پارکینگ. گاز مونو کسید کربن از سوختن ناقص مواد فسیلی ایجاد می شود.

 

سنسور دی اکسید کربن

سنسور کربن دی اکسید یا حسگر CO2 ابزاری برای اندازه‌گیری گاز دی اکسید کربن است. متداول‌ترین سنسور کربن دی اکسید سنسورهای گاز مادون قرمز (NDIR) و حسگرهای گاز شیمیایی است. سنسور CO2 قابلیت اندازه‌گیری دی اکسید کربن برای نظارت بر کیفیت هوا در محیط داخلی و بسیاری از فرآیندهای اتوماسیون صنعتی را دارا می باشد.

سنسور هیدروژن

سنسور H2 مقدار گاز هیدروژن موجود در هوا را اندازه گیری می کند. استفاده از هیدروژن با خطرات خاصی همراه است، چرا که این عنصر قابل اشتعال بوده و تشخیص آن هم دشوار است. بنابراین، به حسگر هیدروژن قابل اطمینان جهت تشخیص حضور هیدروژ، که عنصری حیاتی در آینده است، نیاز است. 

سنسور هیدروژن سولفید

سنسور H2S بالیت تشخیص و اندازه گیری گاز سولفید هیدروژن که گازي بي‌رنگ و شديداً سمي است را دارا می باشد. گاز H2S گازي خطرناك و كشنده است كه در غلظتهاي پايين بوي تخم‌مرغ گنديده و در غلظتهاي بالا بوي شيرين دارد. اين گاز قابل انفجار بوده و چنانچه در غلظتهاي بين 4% تا 44% در هوا، در معرض شعله باز و يا منبع توليد جرقه قرار گيرد باعث ايجاد حريق و انفجار مي‌شود.

سنسور نوری

سنسور نوری یا سنسور فتوالکتریک برای تشخیص اجسام در صنعت بکار می روند. مکانیزم عملکرد این حسگرها ارسال نور است. در بازار آنها را با عنوان چشم الکتریکی نیز می شناسند. سنسورهای نوری بطور کلی در سه دسته دوطرفه، یک طرفه با آینه یا رفلکتور و یک طرفه بدون آینه تقسیم بندی می شوند.

سنسور دود

سنسور دود در دتکتورهای دود برای تشخیص حریق و آتش سوزی کاربرد دارد. سنسور دود در دو نوع سنسور “فوتوالکتریک” و سنسور “یونیزاسیون”برای تشخیص آتش و دود وجود دارد. سنسورهای فوتوالکتریک معمولاً برای تشخیص آتش سوزی هایی استفاده می شوند که فرایند سوختن در آنها به کندی صورت گرفته و شعله زیادی ندارند. در حالیکه سنسورهای دود یونیزاسیون معمولاً در مورد آتش سوزی های سریع و با شعله زیاد کاربرد بیشتری دارند. هر کدام از این دو نوع حسگر، برای تشخیص دود و آتش سوزی از تکنولوژی های متفاوتی استفاده می کنند و به همین دلیل است که عملکردشان در برابر آتش سوزی متفاوت است.

سنسور دما

سنسور دما برای اندازه گیری دما در صنعت کاربرد فراوانی دارند. از مهمترین سنسورهای دما می توان به ترموکوبل و RTD اشاره نمود. سنسور دما در دو نوع تماسی و غیر تماسی دسته بندی می شود. سنسور دما تماسی برای سنجش دمای محیط از طریق تماس مستقیم با جسم موردد نظر کاربرد دارد. سنسور تماسی دمای خود را مورد سنجش قرار داده و با تماس این سنسور به جسم مورد نظر، تعادل گرمایی بین سنسور و محیط ایجاد می شود. سنسور غیرتماسی بدون تماسی مستقیم با نزدیک شدن به یک جسم یا قطعه، آن را حس کرده و فعال می شود.

سنسور رطوبت

سنسور رطوبت رطوبت نسبی موجود در محیط را اندازه گیری کرده و مقادیر اندازه گیری شده را ثبت می کند و نمایش می دهد.  دستگاه رطوبت سنج با به کارگیری سنسور رطوبت می تواند رطوبت نسبی و رطوبت مطلق را اندازه گیری کند.  سنسور های رطوبت (نم سنج ) به سه شکل خازنی، مقاومتی، و حرارتی رطوبت موجود در محیط را اندازه گیری می کنند.  متداولترین سنسورهای رطوبت از نوع خازنی می باشند. که از روش اندازه گیری (خازنی)  برای تعیین میزان رطوبت موجود در هوا (محیط) استفاده می کنند.

سنسور دما و رطوبت

سنسوردما و رطوبت برای اندازه گیری دما و  رطوبت نسبی موجود در هوا به کار می رود و یک خروجی استاندارد 0,4-20ma و یا 0-10V به تجهیزات کنترلی به عنوان ورودی اعمال می کند. 

سنسور دما و رطوبت  برای کنترل دما و رطوبت در تجهیزات تنفس، دستگاه های استرلیزه، ماشین های جوجه کشی، فرآیندهای دارویی، محصولات بیولوژیکی، تصفیه گازهای شیمیایی، خشکن ها، کوره ها، فرها، کاغذ سازی، منسوجات، صنعت غذا، کارگاه ها، وسایل نقلیه، خودروها، ماشین های سنگین، سیستم های تهویه مطبوع صنعتی، هواشناسی، خانه های هوشمند، دامپروری و کشاورزی، موزه ها، کتابخانه ها، آزمایشگاهها، تجهیزات نظامی، مراکز کامپیوتری، سایت ها، اتاق های سرور، سالن های پرورش قارچ، گلخانه ها، مراکز نگهداری غذا کاربرد دارند.

مهمترین مشخصه های سنسور رطوبت و دما:

دقت اندازه گیری، رنج دما، رنج رطوبت، ولتاژ تغذیه سنسور رطوبت و دما، نوع خروجی، شکل ظاهری سنسور (داکتی، کابلی، دیواری) ،زمان پاسخ گویی سریع، اندازه گیری بهینه، تحمل شیمیایی بالا، خطی بودن ، هیسترسیس، تکرارپذیری، ثبات در یک دوره زمانی 

سنسور فشار

سنسور فشار برای کنترل و مانیتورینگ فشار انواع مایعات و گازها مورد استفاده واقع می شوند. سنسورهای فشار قابلیت اندازه گیری انواع متغیرها به صورت غیر مستقیم را نیز دارند.  اصول کاری یک سنسور فشار طبق واکنش فیزیکی نسبت به فشار اعمالی می باشد. سنسور فشار تغییرات نسبی به وجود آمده را به صورت الکتریکی اندازه کرده و تمام این تغییرات با توجه به دامنه انحراف پس از اعمال فشار می باشند. انتخاب نوع سنسور فشار بر اساس محل کاربرد آن و بسته به اینکه آیا در محلی با شرایط خشن و سخت یا با خورندگی بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد یا در تجهیزات پزشکی یا ابزارهای متحرک، می‌تواند متفاوت باشد. 

سنسور اخلاف فشار هوا

سنسور اختلاف فشار نوع خاصی از سنسور فشار است که تغییرات فشار یا “DP” بین دو نقطه را اندازه گیری می کند. سنسور هوا یک نمونه از تجهیزات اندازه گیری اختلاف فشار است. “DP” همچنین برای تجهیزات اندازه گیری جریان نیز به کار می رود. به همین دلیل در بسیاری از سیستم ها به عنوان تجهیزی برای اندازه گیری جریان به کار می رود. سنسور اختلاف فشار یا سنسور فشار تفاضلی برای اندازه گیری رنج های پایین فشار در سیستم های پزشکی، صنعتی و … به کار می رود.

بر خلاف فشارسنج های مطلق یا گیج، ترانسمیتر اختلاف فشار یک مرجع ثابت در اندازه گیری ندارد. افزایش قابل توجه اختلاف فشار می توان نتیجه افزایش یا کاهش فشار در یکی از دو نقطه اندازه گیری باشد. اختلاف فشار اغلب مبنای اندازه گیری های دیگر مانند جریان، سطح، چگالی، ویسکوزیته و حتی دما می باشد، که متداول ترین آنها سطح و جریان می باشد.